Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Xàtiva acull la jornada sobre canvi climàtic i energia sostenible de la Diputació de València.

Aquest matí, la Casa de Cultura de Xàtiva ha acollit la celebració de la jornada comarcal sobre canvi climàtic i energia sostenible, organitzada per la Diputació de València, amb la col·laboració de les associacions d’empreses instal·ladores d’energia elèctrica, ASELEC i València és energia, així com de la consultora Aeioluz. L’alcalde Roger Cerdà ha inaugurat la jornada, acompanyat pel diputat provincial de Medi Ambient, Josep Bort.

Durant la seua intervenció, Cerdà ha comentat que “la lluita contra el canvi climàtic ha d’estar en les agendes dels governs locals, tal com diu la màxima de pensa globalment i actua localment”. L’alcalde ha incidit que “les xicotetes accions que puguem fer en els nostres municipis per a afavorir la reducció d’emissions de CO2 i la reducció de consum energètic són fonamentals per al conjunt del planeta, a més de donar exemple com a administracions públiques”.

Roger Cerdà ha citat algunes actuacions municipals en matèria de reducció de consum i eficiència energètica. Pel que fa a accions d’estalvi d’energia, s’ha referit a la substitució de l’enllumenat públic per tecnologies led de nova generació i baix consum, així com les actuacions previstes en el Museu de l’Almodí i alguns centres educatius com el Taquígraf Martí per a la millora de la seua eficiència energètica. Pel que fa a qüestions relacionades amb la mobilitat, l’alcalde ha comentat mesures com el foment de l’ús de transports no contaminants, la limitació de velocitat al nucli antic i el procediment obert per a l’adquisició d’un bus de baixes emissions, mesures arreplegades en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. Finalment, Cerdà ha esmentat el programa d’ajudes de Benestar Social en matèria de pobresa energètica.

Segons l’alcalde “aquestes xicotetes accions van obrint un nou diàleg amb la ciutadania en què expressem la nostra voluntat d’assolir una major eficiència energètica i la reducció del consum d’energia. Per exemple, des del Consorci de Residus hem impulsat el programa pilot de petjada de carboni, l’objectiu del qual és conèixer quina és la petjada de carboni a l’atmosfera que genera 1Kgr de fem produït per una família mentre es transporta per tot el circuït de tractament de residus fins a la seua destinació final en abocador o eliminació. Amb mesures com aquesta perseguim que les administracions prenguen consciència de quin és l’impacte ambiental de les nostres accions en el dia a dia”.

Per la seua banda, el diputat Josep Bort ha destacat que “entre els objectius que marquen l’agenda en matèria acció per el clima figura garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna. Els governs valencians ens hem compromès especialment. Els governs progressistes estem apuntant per combatre la pobresa energètica i per aconseguir una energia assequible i al mateix temps neta. Malauradament, a Espanya la voluntat política no incideix en aquestos temes com hauria d’incidir. En un informe a nivell mundial sobre energies renovables de 2018, malgrat que en 2017 s’han instal·lat més que mai sistemes d’energia solar, 98 Gw, en Espanya només s’han instal·lat 5 Mw, 600 vegades menys que al Regne Unit. Per tant, cal voluntat política i la voluntat política la tenim compartida el govern de la Generalitat, el govern de la Diputació i la major part dels municipis valencians. En les mans dels ajuntaments està, ja que l’àmbit municipal és on es produeix la major part del consum, bé siga en aspectes com l’enllumenat públic com en mobilitat i d’altres”, ha conclòs Bort.

La jornada va estar dirigida a alcaldes, regidors i tècnics municipals per tal d’informar-los de l’estat actual del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, així com la difusió de coneixements tècnics sobre vehicles elèctrics, punts de recàrrega o l’autoconsum.

WhatsApp Portal de Xàtiva