Carta Oberta de la comunitat educativa de les Escoles Oficials d’Idiomes a Vicent Marzà

735

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Al Conseller d’Educació Sr. En Vicent Marzà:

Després d’haver rebut la trista notícia que en totes les Escoles Oficials d’Idiomes de la Comunitat Valenciana hi haurà una reducció de grups notable, si ho comparem amb l’oferta dels últims cursos acadèmics, el sentiment general del professorat i alumnat d’aquest cos és d’una enorme decepció i preocupació.

D’una banda, amb les propostes de plantilles fetes per la Conselleria d’Educació Cultura i Esports per al curs 2020-2021, es durà a terme una retallada injustificada de més de 200 grups d’entre totes les escoles, la qual cosa suposarà la no contractació d’un nombre elevat de professorat interí , que anirà directament a l’atur. A més, part del professorat funcionari de carrera estarà obligat a fer desplaçaments innecessaris causats per la desaparició de les places en les escoles on treballaven habitualment. Per tant, aquestes mesures obstaculitzarien la difícil tasca de la conciliació familiar amb el treball.

D’altra banda, hem de tenir en compte que per al pròxim curs serà necessària la contractació d’un nombre major de docents respecte a enguany, per poder garantir el compliment de les mesures sanitàries que impedirien el rebrot de la pandèmia. Segons la intenció de la ministra d’Educació, Isabel Celaá, a partir de setembre els grups escolars en tots els nivells educatius no han de superar el nombre de 15 alumnes per aula. Les retallades que la Conselleria vol imposar, deixarien a molts alumnes sense l’opció de poder matricular-se en les escoles d’idiomes. De fet, si fem una ullada a les propostes enviades als equips directius, a moltes escoles i seccions dependents en el pròxim curs 2020-2021 no es podrà oferir a l’alumnat els mateixos idiomes i/o nivells que fins ara s’havien impartit.

El nostre alumnat té el dret de seguir instruint-se sobretot davant l’important crisi a tots els nivells que ha generat esta pandèmia, on l’aprenentatge de llengües és una ferramenta clau per a poder accedir al mercat laboral i importantíssim en el desenvolupament econòmic d’un país en un món globalitzat com aquest.

A més a més, s’hauria de posar a disposició de l’alumnat una oferta més àmplia de cursos que permeten reforçar i recuperar els continguts que durant el present curs no s’han pogut tractar i/o aprofundir a causa de la crisi sanitària COVID 19, tal i com s’especificava en la Resolució del 4 de maig de 2020 de la Secretària Autonòmica d’Educació Formació Professional.

En definitiva, les retallades de plantilla que la Conselleria d’Educació proposa estan en total contradicció amb les disposicions tant autonòmiques com estatals, establertes per a la regulació de l’anomenada «nova normalitat».

Abans de concloure aquesta carta voldríem recordar-li que l’educació i la cultura són drets de tots els ciutadans i que la xarxa d’Escoles Oficials d’Idiomes, porta desenvolupant una tasca impecable des de fa més de cinquanta anys a la Comunitat Valenciana i des de fa més d’un segle en Espanya. No vulguen destruir en uns anys una institució que ha sobreviscut a tants canvis polítics i a tantes situacions tan difícils o fins i tot més que la que estem travessant ara.

Per tot l’anteriorment exposat i tenint en compte el paper fonamental que han exercit els docents per guiar i motivar els alumnes durant el període de confinament causat pel COVID 19, sol·licitem l’ampliació de les plantilles del cos d’Escoles Oficials d’Idiomes per al curs 2020-2021 en tots els centres de la Comunitat Valenciana, perquè puguem seguir ensenyant idiomes a totes aquelles persones que desitgen aprendre’ls.

Signat: La comunitat educativa de les Escoles Oficials d’Idiomes de la Comunitat Valenciana.

30 de maig de 2020

 

WhatsApp Portal de Xàtiva