Solopizza Xàtiva

Academia MARBE

PoolWork

El 4 de maig, fans i simpatitzants de Star Wars celebren el Dia de Star Wars, una data per a homenatjar els personatges, la història i el rerefons de la saga creada per George Lucas.

Per què se celebra el 4 de maig el dia de Star Wars?

El Dia de Star Wars va ser creat per fanàtics de la saga i posteriorment difós en xarxes socials fins a arribar a ser coneguda i celebrada mundialment.

L’origen de la data és molt curiós. El 4 de maig de 1979, quan el món estava extasiat després de l’estrena de la primera pel·lícula de la Guerra de les Galàxies, el diari britànic London Evening News va publicar una nota en la qual membres del Partit Conservador del Regne Unit felicitaven a Margaret Thatcher pel seu acabat d’adquirir posat com a primera ministra del país, incloent aquesta frase “May the Force be with you”, traduït com “que la força t’acompanye”. Això va ser aprofitat pels fans com a impuls per a crear el Star Wars Day.

Una altra fita important es va produir en 2011 quan el Toronto Underground Cinema va organitzar un festival de cinema aquest dia. Des de llavors multitud d’empreses aprofiten l’ocasió per a oferir ofertes i descomptes especials en els seus productes de Star Wars.

La Guerra de les Galàxies, en la història

Poques històries mantenen l’interés del públic després de més de 40 anys des de l’estrena de Star Wars: Episodi IV – Una nova esperança (1977), la primera de la saga.

Això indica la força que té aquesta història que s’ha convertit en un fenomen de masses i en un mite cultural al llarg dels anys. Una història que parla de la lluita entre el bé i el mal, representat en els jedis i els sith.

La lluita entre La República i l’Imperi ens mostra al llarg de totes les pel·lícules de la saga una sèrie d’escenaris que recreen un univers de races, robots i personatges a quin més estrany. A més d’ensenyar-nos planetes i universos propis de la imaginació més prolixa.

Però el més important de la saga és l’ensenyament en valors encarnat en diferents personatges que gaudeixen de saviesa com el mestre Yoda i altres mestres Yedi.

Com sabran tots els amants de la saga, la trilogia original va ser desenvolupada en els anys 70 i 80, sent les pel·lícules més valorades.

Més d’una dècada després va sorgir la trilogia de les anomenades “preqüeles”, ja que conten la història anterior a la trilogia original.

A la fi de 2012 Disney va adquirir Lucasfilm, productora de les sis pel·lícules anteriors, ​ i va anunciar la realització d’una tercera trilogia, juntament amb dues pel·lícules derivades i amb la categoria d'”Històries de Star Wars”.

Enumerem totes les pel·lícules de la saga a continuació:

Trilogia original

 • Star Wars: Episodi IV – Una nova esperança (1977)
 • Star Wars: Episodi V – L’Imperi contraataca (1980)
 • Star Wars: Episodi VI – El retorn del Jedi (1983)

Preqüeles

 • Star Wars: Episodi I – L’amenaça fantasma (1999)
 • Star Wars: Episodi II – L’atac dels clons (2002)
 • Star Wars: Episodi III – La venjança dels Sith (2005)

Trilogia final

 • Star Wars: Episodi VII – El despertar de la Força (2015)
 • Star Wars: Episodi VIII – Els últims Jedi (2017)
 • Star Wars: Episodi IX – L’ascens de Skywalker (2019)

Històries de Star Wars

 • Rogue One: una història de Star Wars (2016)
 • Han Sol: una història de Star Wars (2018)

3 Llibres sobre Star Wars perquè lliges a casa

Et recomanarem algunes lectures interessants sobre la saga, en espanyol que pots comprar en línia.

 • Univers Star Wars: Personatges, criatures, vehicles, tecnologia i localitzacions:

Llibre en espanyol i en tapa dura que parla sobre personatges, escenaris, tecnologia i vehicles presents en les pel·lícules de Star Wars. Amb aquest llibre et convertiràs en un expert de la galàxia Star Wars!

 • Star Wars. Atles galàctic

Llibre en espanyol i en tapa dura que explora l’univers de Star Wars, des dels deserts de Tatooine fins a les gelades planícies de Hoth. Abasta les set pel·lícules de la saga més Star Wars Rebels, Les Guerres Clon, les novel·les i els còmics.

 • Els Arxius de Star Wars: Episodis IV-VI 1977-1983

Realitzat en estreta col·laboració amb George Lucas i Lucasfilm, aquest llibre aborda la història de la trilogia original i ofereix una entrevista en exclusiva amb Lucas. El llibre està il·lustrat amb pàgines de guions, documents de producció, art conceptual, guions gràfics, fotografies de rodatge, fotogrames i cartells.

Com se celebra en el món el Dia de Star Wars?

Cada dia 4 de maig es produeixen esdeveniments importants a tot el món per a commemorar el Dia de Star Wars. Per exemple el 4 de maig de 2015, els astronautes en l’Estació Espacial Internacional van veure pel·lícules de Star Wars. En 2016 els Obama es van sumar als festejos del Dia de Star Wars ballant. I així, multitud d’actes que fan d’aquest Dia un esdeveniment a nivell mundial.

A tot el món, el 4 de maig tenen lloc maratons de Star Wars amb l’exhibició de les pel·lícules de la saga, festes de disfresses amb les caracteritzacions més estranyes, exposicions i tot tipus d’esdeveniments per a retre homenatge a una història que ja forma part de l’imaginari col·lectiu.

Enguany, amb motiu de la crisi del COVID-19 els fans hauran de celebrar-ho a les seues cases en família, esperant que l’any que ve l’edició del Dia de Star Wars siga millor que mai.

Fins llavors que la força t’acompanye!

Comparteix en xarxes socials amb les etiquetes
#maytheforcebewithyou #quelafuerzateacompañe #StarWarsDay #DiadeStarWars.

WhatsApp Portal de Xàtiva