«L’hostaleria no mata, dona vida», els hostalers xativins es manifesten per demanar l’obertura dels seus locals

972

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Com bé sabem molts, uns dels sectors que més està sofrint els efectes de la pandèmia és el sector hostaler, el qual té, actualment, les restriccions més dures.

Per aquesta raó, uns 90 establiments a Xàtiva han començat hui a l’Albereda un acte de protesta amb l’objectiu d’expressar el seu malestar a causa de les restriccions i per demanar la reobertura dels seus negocis.

Amb el lema «l’hostaleria no mata, dona vida» aquest sector ha volgut deixat ben clar que «ni el sector hostaler ni l’oci és culpable de la situació de contagis del COVID-19«, ja que «és el sector on menys incidència de contagis per COVID-19 ha existit«.

Els representants de la protesta han explicat que les comunitats autònomes que han mantingut oberta l’hostaleria no han presentat un increment superior de contagis que les comunitats tancades. A més recorden que a Xàtiva el nombre de contagis no va baixar després del tancament de l’hostaleria.

Les ajudes són insuficients

Per al sector hostaler, les ajudes que es plantegen per a ajudar al sector són insuficients en relació amb els pagaments mensuals que existeixen. I, aquests pagaments, junt amb una baixada del 70% d’ingressos des de març del 2020 aboquen a una situació insostenible.

  • Els plans d’ajudes de Generalitat i Xàtiva són d’1.200.000€: on 830.000€ correspon al Pla Resistir i 125.000€ a Xàtiva (recordem que aquestes ajudes no són sols per l’hostaleria).
  • El Pla reactiven Xàtiva aporta unes ajudes de 400.000€.

Els hostalers xativins presenten quatre peticions

  • Que les ajudes previstes que arriben al més prompte possible per a fer front a aquests mesos que venen.
  • Les ajudes haurien de ser per a tot el sector, sols per als que estan al dia en els pagaments, han d’arribar a tots els que enguany no han pogut complir amb tots ells.
  • Si la incidència no és major en el sector hostaler, per què hem d’estar tancats? O obertura o confinament total.
  • Un full de ruta per a activació hostalera i oci per a l’any 2021.

Manifest: La hostaleria i l’oci no mata, dona vida.

Hui, representem ací a l’hostaleria i oci de Xàtiva per a reivindicar que no podem tindre els negocis tancats, sense generar ingressos que ens permeten viure. Aquest sector és un dels pilars econòmics de la nostra ciutat, i la pandèmia, les institucions i la societat poden destruir-lo.

Des del 13 de març de 2020 que es va decretar el primer estat d’alarma, el sector hostaler i d’oci, ha complit amb totes les normes establides per a evitar la propagació de la pandèmia mundial del COVID-19.

Si havíem d’estar confinats en les nostres llars hem estat, si havíem de tancar els negocis, ho vam fer, quan les autoritats ens van proposar la reobertura amb limitacions ho vam fer. Els nostres negocis i empreses van obrir amb restriccions d’aforament, amb distanciament limitat, amb totes les proteccions determinants per a evitar el màxim possible els contagis, amb termòmetres, gels, pantalles…

Durant aquests mesos hem suportat sobre la nostra esquena el pes de la responsabilitat de:

  • Fer complir les normes en els nostres espais de negoci
  • Que els nostres clients se senten segurs
  • Reinventar el nostre negoci per a adaptar-se a les exigències de restriccions i horaris.
  • Fer front a les obligacions tributàries
  • Solidaritzar-nos i estar al costat dels nostres treballadors
  • A la perduda consecutiva mes a mes d’ingressos
  • Enfrontar-nos cara a cara al COVID-19
  • A la perduda d’amics, familiars…

Durant aquest període de temps, la societat de la qual formem part, no ha fet desaparéixer aquesta pandèmia, sinó que damunt van créixer els contagis en aquest últim període de l’any 2020, hem arribat a ser la comunitat que més contagis ha mantingut en aquestes últimes setmanes de l’any i primeres de l’any 2021, han sigut i estan sent moments molt durs i per consegüent a Xàtiva el 7 de gener es determina un protocol d’actuació i tancament perimetral, del qual s’estableix:
-Tancament dels centres socials, clubs, gimnasos i centres esportius, bars, restaurants i altres establiments d’oci (excepte els que presten servei de menjar per a portar).

Hui, 5 de febrer, un mes després de tancament perimetral som ací per a reivindicar que aquest sector no pot ni deu quedar-se arrere.

Aquest pilar fonamental en el sistema econòmic de la ciutat, no pot veure’s ni en contra ni desfavorit contra altres sectors econòmics de la ciutat.

“O tots remem a favor o el vaixell s’afona”.

Som el sector on menys incidències de casos de contagi hi ha hagut de coronavirus.
En les comunitats que l’hostaleria contínua oberta no ha existit un increment de contagis superior a les comunitats que mantenen la seua hostaleria tancada.

Hui si som ací és perquè volem reivindicar:

  • treballar com la resta de sectors econòmics, amb les mateixes restriccions per a tots.
  • no som culpables dels contagis ni de la pandèmia del coronavirus.
  • que les ajudes establides pels diferents estaments institucionals pel tancament del sector arriben com més de pressa millor.
  • que existisca un dialogue bilateral entre les institucions i el sector hostaler per a determinar, que ajudes i de quina manera s’han de fer efectives. I com es veu, el sector és ací.
  • que no es quede ningú de la restauració, bars, cafeteries i oci arrere per culpa de la pandèmia.
  • que existisca un pla de reactivació i full de ruta del sector per als anys 2021 i 2022.

El sector de l’hostaleria i de l’oci és fort, dinàmic, actiu i de futur.

No tolerarem que ens menystinga ningú, estarem pendents de tot el que succeïsca a partir de hui.
Hem encaixat molts colps aquest últim any i per tant ens veiem en l’obligació de defensar els nostres drets.

Volem continuar sent un sector que afavorisca i impulse l’economia de la ciutat.

Esperem que les nostres reivindicacions no caiguen en sac trencat i recullen el quant al diàleg, el consens i el bé comú.
Espere que més prompte que tard ens vegem en els bars.

  • Podeu llegir el manifest ací: enllaç

WhatsApp Portal de Xàtiva