Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

  • Aquest matí en més de 23 municipis valencians s’ha escoltat un clam per la ubicació racional de les energies renovables, que passa per rectificar el decret-llei 14/2020; una normativa que s’ha evidenciat incapaç de planificar i ordenar racionalment el desplegament de les renovables al nostre territori i que condueix a uns resultats contradictoris amb els objectius de la pròpia regulació.

Comunicat Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les EERR

És un text tan mal fet, que ell mateix s’auto-contradiu. El resultat és qualsevol cosa menys la sostenibilitat. No és eficient, no és just, no és equitatiu, no ordena res i no salvaguarda adequadament ni el medi ambient, ni la agricultura, ni el paisatge. En definitiva, és una errada. Cal rectificar i modificar el decret, cosa realista i factible amb la que tots i totes guanyaríem, excepte algunes empreses especuladores que, simplement, minvarien el que pretenen guanyar. L’administració ha d’escoltar aquest clam que demana la rectificació d’un decret que s’ha fet de presses i malament i origina greus ineficiències.

A les 12.00 h d’aquest matí als municipis d’Alcalà de Xivert-Alcossebre, Alzira, Ayora, Borriol, Buñol, Camporrobles, Carcaixent, Catadau, Chella, Chiva, Elda-Petrer, la Vall d’Uixò, les Coves de Vinromà, Monòver, Montesa-la Costera, Requena, Sant Joan de Moró, Siete Aguas, Utiel, Vilafamés i Villar s’han concentrat representants de les diferents plataformes locals i comarcals que s’oposen a aquesta equivocada normativa i pèssima regulació, i les seues conseqüències amb projectes que assolen el territori, per tal de manifestar el seu rebuig i exigir la seua modificació. Han desplegat pancartes i cartells i han manifestat la necessitat de dialogar i rectificar. Amb l’acte, la Coordinadora valenciana per la ubicació racional de les EE RR exigeix del govern valencià que s’assega a parlar i modificar el decret, en benefici de tots i totes. Volem que les promeses de transparència, participació i diàleg siguen una realitat.

La Coordinadora està innegablement a favor de la necessària i inajornable transició energètica mitjançant el desplegament de les energies renovables, però que aquesta ha de ser planificada des de lo públic, amb la participació de la societat i les entitats locals i no des dels interessos especulatius, i ha de ser justa, equitativa i sostenible i únicament demana que s’ubiquen allà on més consum i necessitat hi ha, d’una manera ordenada, racional i dimensionada i on menys impactes negatius tinguen, cosa que ara, lamentablement, constatem que no s’està complint; més bé tot el contrari.

La mala regulació del Decret afavoreix, que la immensa majoria de projectes presentats, siguen grans instal·lacions, seguint un model de concentració i de producció elèctrica per evacuar a la xarxa de transport i no a la de distribució propera, i fa que vagen a parar als sòls barats i econòmics per les empreses promotores. Justament els llocs on més mal poden fer i on menys falta fan, exigint després la construcció de centenars de km de línies elèctriques que multipliquen els danys. Este model no deixa beneficis en el territori on s’implanta, de fet, els impactes són molt greus contra l’agricultura, el paisatge i el medi ambient, però també tindran negatives conseqüències socials i econòmiques, que perjudiquen seriosament les possibilitats d’un desenvolupament sostenible en les comarques d’interior. A la llarga açò es transformarà en més atur, més despoblament, pèrdues de rendes i degradació del capital natural del nostre territori, amb greu perjudici de la biodiversitat i la sostenibilitat.

Els concentrats, en cada cas, han fet arribar aquestes reivindicacions als alcaldes de les respectives poblacions, demanant-los que defensen els interessos de la ciutadania i no dels especuladors. Els ajuntaments no han de renunciar a la seua capacitat d’ordenar el territori i defensar els valors propis. Han d’estar sempre al costat de la seua gent i demanar també millorar un decret ineficient i insolvent, així com presentar mocions sol·licitant la modificació d’aquells articles del decret que vulneren l’autonomia municipal.

A més d’organitzar actes de protesta com aquest, la Coordinadora continuarà presentant esmenes a l’allau de projectes desmesurats, inadequats i impactants que afecten a molts municipis de totes les comarques d’interior valencianes. A banda, la Coordinadora està estudiant altres accions de tipus legal i polític per evitar els danys immensos que s’originaran en seguir avant els centenars de projectes que, de manera provisional i incompleta afecten, al menys fins ara 15.000 Has. Projectes que pretenen instal·lar-se sempre en Sòl No Urbanitzable, cosa que hauria de ser l’excepció i s’ha convertit en la regla i que afecten a valors que s’haurien de preservar i que ara queden totalment agredits, com ara terres agrícoles productives, zones de gran valor ecològic i paisatges d’alt interès i referents culturals. Tot açò implica segar des de la base les possibilitats de desenvolupament futur per les comarques afectades, a majoria de les més pobres i marginades, en procés de despoblament, i deficitàries de serveis i dotacions. Una desigualtat i una injustícia històrica que cal corregir i rectificar.

La Coordinadora cursarà en breu peticions d’entrevista adreçades a les tres conselleries implicades, Conselleria d’Agricultura, Conselleria d’Economia Sostenible i Conselleria de Política Territorial, demanant una cosa elemental: diàleg i participació. Coses que han faltat en tot el procés, de manera contradictòria amb les grans paraules que s’emporta el vent. Fins ara: ni participació, ni transparència ni diàleg. Només imposició d’una normativa mal feta i manifestament molt millorable. Per una transició energètica veritablement justa i sostenible. Demanem rectificar el decret-llei 14/2020.

WhatsApp Portal de Xàtiva