La Plataforma No al Macroabocador de Llanera organitza una jornada sobre propostes sostenibles de gestió dels residus

Aquesta jornada, es realitzarà a Xàtiva el proper dissabte, dia 28 de març, al Centre Cultural de Xàtiva (CCX)

Des de la Plataforma No al Macroabocador de Llanera defensem que existeixen altres models de gestió dels residus més racionals i sostenibles que els que es porten endavant des del Consorci, i que estan més d’acord amb les recomanacions europees i científiques. Per aquest motiu hem preparat una jornada per difondre experiències que estan aplicant-se a hores d’ara en altres llocs i què poden servir de referència en matèria de reducció, reutilització i reciclatge per a la minimització dels residus. Des d’aquests plantejaments es fa innecessària la construcció de grans abocadors o plantes perquè deixen de tenir utilitat i solament generen perills, incomoditats i problemes per als ciutadans, a més a més de no resoldre cap problema.

Durant aquesta jornada, que es realitzarà a Xàtiva el proper dissabte, dia 28 de març, al Centre Cultural de Xàtiva (CCX), pretenem, en primer lloc, realitzar una anàlisi de la problemàtica global dels residus, mitjançant una visió crítica del darrer Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIR) i el model de gestió que aquest proposa; serà exposada per l’expert en el tema, Pep de la Rubia d’Acció Ecologista- Agró, associació que junt a d’altres col·lectius i partits, i la mateixa

Plataforma, han presentat un contenciós a la totalitat d’aquest Pla Integral.

Seguidament, representants de diverses entitats ens exposaran les seus pròpies experiències perquè sabem com estan portant-les endavant als seus respectius territoris, oferint alternatives que perfectament es podrien aplicar en les nostres comarques. Es projectarà un vídeo de l’Associació de municipis per la recollida selectiva Porta a Porta de Catalunya, explicant aquesta iniciativa que va començar fa quinze anys i en la que participen més de huitanta municipis. Aquest sistema significa un salt qualitatiu i els estudis demostren que és el que millors resultats ha assolit en la recollida selectiva i en la valorització dels residus municipals a Catalunya. Després, un representant de la Fundació Per a la Prevenció dels Residus i Consum, ens parlarà de polítiques de reducció dels residus, aportant mesures i experiències pràctiques. Seguidament , la Directora Tècnica de l’associació Retorna, exposarà el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), que s’està utilitzant en altres llocs, no sols per les avantatges mediambientals sinó també per les econòmiques. Acabarem el matí amb les iniciatives de l’associació Amigos de la Tierra pel que fa a l’aprofitament dels residus orgànics, amb la qual completarem una perspectiva global de tot el procés.

Per la vesprada, es realitzarà una taula rodona amb representants dels diferents partits polítics perquè expressen el model que proposen de gestió dels residus, així com els plantejaments que pensen prioritzar en aquest àmbit davant la possibilitat de que tinguen que prendre decisions en l’actualitat i després de les eleccions del mes de maig. I com no , intentarem que assumeixquen aquells que han demostrat que són més respectuosos amb el nostre entorn i amb la salut dels ciutadans.

En conclusió, estem convençuts de la necessitat de realitzar propostes constructives i realistes, que han demostrat ser eficaces i sostenibles, perquè els ciutadans i els polítics coneguen que altres maneres de gestionar els residus són possibles i millors per a tots. Però, tampoc anem a deixar de protestar quan no estem d’acord. és necessari continuar dient que NO al «nou» projecte de construcció de la macroplanta de Llanera, i més quan la mateixa Consellera ha expressat la seua voluntat de que el tema quede resolt abans de les eleccions perquè puguen començar les obres aquest mateix any (a hores d’ara està obert el termini per presentar al·legacions davant de la Conselleria a l’estudi d’impacte ambiental). Per aquest motiu demanem als ciutadans que no callem, que s’ impliquem i participem en les propostes de mobilització que convocarem el proper mes.