Canals acull l’exposició i taller “Retorn, el camí de volta a casa”

Més de 150 estudiants dels centres educatius de la localitat visiten la mostra i participen en diferents tallers

La qüestió dels refugiats té aquests dies una especial rellevància per l’impacte que té als països d’acollida. L’altra vessant de l’enfocament dominant en l’actualitat té a vorer amb les causes que originen aquests desplaçaments als països d’origen. Es considera que hi ha al voltant de 50 milions de persones desplaçades en el món per diferents raons, de les quals més de 19 milions viuen sota la protecció d’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Trobar solucions duradores per a elles és tasca d’aquesta agència. Tres són les vies desenvolupades per a aconseguir tals solucions: la repatriació voluntària, l’assentament local en el país d’asil i l’assentament en un tercer país.

Per donar a conéixer aquestes realitats i el treball de l’ACNUR, s’ha organitzat conjuntament pel Fons Valencià per la Solidaritat, l’Ajuntament de Canals, (a través de les Regidories d’Educació i Benestar Social), i la Delegació a la Comunitat Valenciana de l’ACNUR l’exposició “Retorn, el camí de volta a casa”. La mostra es pot visitar fins al divendres al Centre Cultural Ca Don José de Canals, de 10 a 13 i de 17 a 20 hores.

L’exposicó respon a la petició de l’Ajuntament de Canals, membre del Fons Valencià, per visibilitzar la situació de les persones desplaçades, i és també, una correspondència a l’aportació extraordinària que ha fet l’ajuntament per l’emergència humanitària a Síria. Organitzats per l’ACNUR, i baix el paraigua d’aquesta campanya, també estan realitzant-se tallers per als alumnes de 1r de batxillerat de l’IES Francesc Gil, i de 3r i 4t d’ESO dels col·legis Cervantes i Sant Antoni Abad. Aquesta exposició i tallers mostraran com el retorn dels refugiats als seus llocs d’origen, lluny de ser el final del problema, suposa per a ells un nou desafiament a la seua capacitat de resistència i fortalesa anímica: el llarg camí de volta, la reconstrucció de les seues cases, l’adaptació a la comunitat després de llargs períodes de temps en l’exili, la recerca del suport, la recuperació dels seus drets, etc. Cada un dels panells tracta aquestes i altres qüestions de forma individualitzada, associant-les amb diferents crisis de refugiats generades en els últims temps: Bòsnia, Afganistan, Angola, Sierra Leone, Sudan, la Banya d’Àfrica, Amèrica central i Libèria. De la mateixa manera, els panells ofereixen breus relats que mostren les experiències vitals de distintes persones en la seua volta a casa.